• 2021/01/19
  • Categorie: drinkwater

Betrek je drinkwater aan de bron


Koop lokaal: je hoort het vaker en vaker. Lokaal aankopen wat je nodig hebt is goed voor het milieu, omdat je onnodig transport vermijdt. Maar hoe zit dat met drinkwater? Wat betekent water in flessen voor het milieu?

Lokaal kopen draait om de afstand tussen de bron van het product en de consument die het gebruikt. Rechtstreeks gelinkt aan die afstand is de CO2-uitstoot die het transport van het product van bron naar consument met zich meebrengt.

De Nederlandse Consumentengids berekende de CO2-uitstoot die de productie en distributie van één liter drinkwater met zich meebrengt. De uitkomst van die berekening is verbluffend. Voor water in een glazen fles bedraagt de uitstoot 450 gram per liter. Water in een plastic PET-fles doet het, ietwat verrassend, beter, met 170 gram per liter.

Bijna 1200 keer meer CO2

Maar het verschil met leidingwater is ronduit spectaculair. De productie en distributie van één liter leidingwater veroorzaakt welgeteld 0,38 gram per liter. Anders gezegd: één liter water in een glazen fles veroorzaakt evenveel CO2-uitstoot als 1184 liter leidingwater.

De ware impact van dat verschil wordt duidelijk als we weten dat de Belg gemiddeld zo’n 148 liter flessenwater per jaar drinkt. Dat betekent dat we met z’n allen zo’n 1,6 miljard liter flessenwater per jaar drinken.

Flessenwater breekt filerecords

Als we weten dat één vrachtwagen zo’n 19.000 liter flessenwater kan vervoeren en gemiddeld 15,5 meter lang is, zijn er elk jaar meer dan 85.000 vrachtwagens nodig om al dat water te vervoeren. Bumper aan bumper vormen die vrachtwagens een ononderbroken file van meer dan… 1300 kilometer.

Vergelijk dat met het traject van stromend leidingwater, dat zonder flessen en zonder vrachtwagens tot bij je thuis of in je bedrijf geraakt. Wie bekommerd is om duurzaamheid, weet het al lang: als het gaat om de impact op het milieu, gaat er niets boven leidingwater.

Ben je ook klaar met flessenwater ?

Goed zo! TapWat helpt je aan lekker en duurzaam drinkwater.
Zuiver drinkwater bij jou thuis of op kantoor? Laat je gegevens achter en we helpen je z.s.m. verder.
Tapwat Logo
Sprankelend optimisme
Je dorst lessen zonder gedoe? Tapwat is de nieuwe manier om dag in dag uit te genieten van zuiver drinkwater.

Volg ons ook op

Contact