Ambachtstraat 23 — 2340 Beerse

De ecologische voetafdruk van flessenwater

De consumptie van flessenwater heeft een enorme impact op zowel mens als milieu, zoveel is zeker. Maar wat is nu de exacte ecologische voetafdruk van flessenwater? We zetten voor jou alles even op een rijtje.

 

Hét alternatief voor flessenwater? Check de TapWat-waterkoelers en verklein je ecologische voetafdruk. 

 

Onze toestellen

Flessenwater & CO2-uitstoot

Dat de CO2-uitstoot in onze samenleving alarmerend hoog is, weten we allemaal. Hoog tijd voor verandering. En dat kan al door niet langer voor flessenwater te kiezen.

 

Plastic flessen zijn immers verantwoordelijk voor 170 gram CO2-uitstoot per liter, terwijl het bij leidingwater slechts om 0,38 gram CO2-uitstoot per liter gaat. Een wereld van verschil dus wat ecologische voetafdruk betreft.

 

Toch liever glazen flessen? Think twice. Want de CO2-uitstoot van glazen flessen loopt op tot 450 gram per liter. De ecologische voetafdruk van glazen flessenwater ligt met andere woorden nog hoger dan de ecologische voetafdruk van plastic flessenwater.

Flessenwater & transport

Een immense ecologische voetafdruk dus. Reden genoeg om geen flessenwater meer te drinken, zou je zeggen. Toch drinkt een Belg gemiddeld 148 liter flessenwater per jaar. Samen goed voor 1,5 miljard liter flessenwater. Een gigantische hoeveelheid. En dat heeft een onmiskenbaar effect op het transport. Want al die flessen moeten natuurlijk ook vervoerd worden.

 

Als je weet dat een vrachtwagen 24.000 liter flessenwater kan transporteren, maakt een eenvoudige rekensom als snel duidelijk dat er jaarlijks 62.500 vrachtwagens nodig zijn om te beantwoorden aan onze consumptie van flessenwater. Stuk voor stuk vrachtwagens die niet langer nodig zijn als we flessenwater zouden bannen. Een keuze die ons niet alleen een kleinere ecologische voetafdruk zou opleveren, maar die ons ook 969 kilometer onnodige file zou besparen.

Ecologische voetafdruk – wat is dat?

Iedereen heeft een ecologische voetafdruk. Maar wat is dat nu precies? Je ecologische voetafdruk is de ruimte die jij op aarde inneemt door jouw levensstijl. Alles wat jij eet en drinkt, maar ook de kleding die je draagt en het huis waarin je woont, moet immers geproduceerd worden. Denk bijvoorbeeld aan de aardappelen die je vanavond eet: ze werden geplant en geoogst op een veld, ze nemen dus ruimte in beslag. De ecologische voetafdruk wordt daarom uitgedrukt in hectaren land en water.

 

Daarnaast is ook je CO2-uitstoot relevant voor je ecologische voetafdruk. Om een juiste ecologische voetafdruk te berekenen, moet je CO2-uitstoot weergegeven worden in hectaren. Dat doet men door te bekijken hoeveel hectaren bomen er nodig zijn om je CO2-uitstoot te compenseren.

Zeg nee tegen flessenwater en maak het verschil

Laten we samen onze ecologische voetafdruk verkleinen door de consumptie van flessenwater een halt toe te roepen. Hoe? Door te kiezen voor een TapWat-systeem. Dé manier om te genieten van lekker, duurzaam en gefilterd drinkwater, zowel thuis als op kantoor.

 

Benieuwd hoe het werkt?

 

Ontdek het hier.

Terug naar overzicht